Publicerad i Psykisk ohälsa

HSP?

Tänkte skriva lite om HSP och för er som inte vet HSP är så kan jag berätta HSP står för ”Highly Sensitive Personality”. Alltså någon som är högkänslig. Det är ett personlighetsdrag som är medfött och cirka 20% av befolkningen har denna högkänslighet. Högkänslighet är svårt att beskriva.
Men jag skulle beskriva det som att jag känner mer och starkare än andra i min omgivning. Nervsystemet är känsligare på mig och min hjärna fungerar lite annorlunda.

Jag har svårt att filtrera det som händer runt omkring mig. Min hjärna tar in allting som händer runt mig i min omgivning och jag kan notera detaljer som andra kanske inte lägger märke till.
Jag försöker bearbeta allt som kommer in i mitt huvud vilket ofta gör mig trött och personer som med HSP precis som jag blir lätt överstimulerade och överväldigade. Då drar jag mig ofta undan och vill bli lämnad i fred. Det blir helt enkelt för mycket för mig att ta in.

Min hjärna i en bild… detta ”konstverk” gjordes under min tid på gymnasiet. Alla känslor och intryck som kom in kom ut här… bra och dåliga..

Jag skrev för många år sedan en dikt eller vad jag ska kalla det om detta. Tanken då var att försöka förklara för andra hur jag upplever det. Att känna.. Tänkte dela med mig utav den här:

Långt borta, men ändå nära.
Högt upp,men samtidigt långt nere.
Otroligt tyst.
Obemärkt.
Du rör vid mig utan att vara här.
Du är känslan.
Du är jag på insidan av mig.


Copyright K.Ringvall /Liljekonvaljens Kammare

Jag önskar det fanns mer forskning kring just detta. Det är inget funktionshinder med det kan hindra mig i mitt arbete då det kan bli så otroligt mycket i mitt huvud som jag inte kan stänga av.

En ”vanlig” person kanske kan sålla lite mer vad de behöver ta in för information och intryck från omgivningen. Min hjärna tar in exakt allt och så ska jag försöka bearbeta detta. Jag kan komma ihåg saker som är helt obetydliga det är för jag inte kan sortera allt som kommer in i mig, vad som är viktigt eller inte. Det bli en röra och jag önskar så jag kunde hantera det.
Kunna sortera alla intryck och kunna bestämma vad jag ska ta in och det som är viktigt att ta in.

Denna högkänslighet har medfört att jag också behöver ha på ett visst sätt hemma. Jag vill ha saker på rätt ställe, svårt att se smuts och att det är stökigt. För då ska min hjärna absorbera det.. varför ligger det kläder på golvet.. ett litet dammkorn .. ja ni förstår. Det blir ett totalt kaos.


Tänkte länka några sidor här om just detta ämne utifall någon vill läsa mer 🙂

Highly sensitive personality

Vad är HSP

/Liljekonvaljens Kammare

Författare:

Florist aspirant som älskar natur och skapande. Bor i lilla Köping där jag levt mer eller mindre hela mitt liv. Tycker om att upptäcka och utforska min omgivning.

En reaktion till “HSP?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s