Publicerad i ADHD

ADHD

Att ha adhd är en funktionsnedsättning som påverkar alla olika.

Jag blir påverkad i min vardag på många olika sätt.

Tänkte skriva lite om diagnosen och olika kännetecken mm..

ADHD innebär ofta att en person är ouppmärksam och har svårt att reglera sin aktivitetsnivå samt kontrollera sin impulser…. Man kan ha extra svårt att vara uppmärksam om man inte finner ämnet intressant, och kan då behöva tvinga sig själv att hålla fokus.
Det är svårt att stänga av saker som händer runt omkring en, man blir störd av småsaker runt omkring. Svaga ljud, en rörelse eller liknande. Det tar allt fokus från det man egentligen ska göra.

Personer med ADHD har ofta svårt att vara stilla och får anstränga sig mycket för att göra de. Vilket tar extra mycket energi, dessutom så kan det vara svårt att hålla en jämn energinivå under dagen och många blir ofta så slut efter en dag i skolan eller på jobbet att de är helt utmattade när de kommer hem. Det är lätt att glida in i dagdrömmar och andra tankar väldigt lätt även under en konversation med någon annan person, det är inte för att man är ointresserad utan för att det är så många tankar på gång samtidigt som man inte kan stänga av för stunden. Allt snurrar konstant, alla intryck både i syn och ljud fastnar i en sorts evighets virvel.

Humöret svajar ofta väldigt fort och man har ofta svårt att reglera känslor som ilska och besvikelse. Man tar det väldigt hårt. Många har svårigheter med arbetsminnet, dvs att hålla kvar och använda en viss mängd information under en kortare tid. Det gör ofta att många uppgifter blir svåra att klara och genomföra. En sådan sak som är svår för mig är bland annat siffror och matematik. Jag får det inte att fungera alls. Vilket gör mig frustrerad och ledsen som leder till ett utbrott.

Hos kvinnor/tjejer är symptomen något annorlunda än för killar/män, tjejer är oftast lite mer inåtvända, vilket gör det svårare för omgivningen att upptäcka eller reagera på att något kan vara ”fel”. Så många kvinnor får sin diagnos i vuxen ålder när man själv känner att det är något som inte står rätt till…

En sak som är väldigt jobbigt med ADHD är just att få till det där med sömnen. Att komma till sängs och varva ner samt sova bra på natten. Vilket gör att man inte är utvilad när man vaknar och uppmärksamheten försämras under dagen. Det finns sån mycket mer att skriva om i detta ämne, men tar de längre fram…

Tycker det är otroligt viktigt att lyfta detta ämne och prata om det. Att det är en funktionsnedsättning som påverkar mångas vardag. Det är inget påhitt för att ursäkta människors beteende, det är en diagnos precis som diabetes. Något du har hela livet, inget du valt.

/Liljekonvaljens Kammare

Författare:

Florist aspirant som älskar natur och skapande. Bor i lilla Köping där jag levt mer eller mindre hela mitt liv. Tycker om att upptäcka och utforska min omgivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s