Publicerad i Psykisk ohälsa

Ångest..

Man måste stanna upp ibland för att orka gå vidare…

Ljuset i tunneln…

Jag har i många år levt med ångest. Har flera olika ångestdiagnoser. Social ångest, prestationsångest, panikångest och GAD- generaliserat ångestsyndrom.
De fysiska symptomen som jag får är ont i magen, hjärtklappning, illamående, yrsel, jag får även rodnader på halsen och gråtattacker. Dessa symptom syns på utsidan… sånt som andra kan se och som gör hela situationen värre.
De psykiska symptomen är svåra att förklara men det är en stor rädsla om att dö, att tappa kontrollen, jag kan även få tankar om att jag är helt galen. Ett psykfall… Negativa och nedvärderande tankar. Att jag är misslyckad om jag inte får ett tillräcklig bra betyg tillexempel…

Min familj vet om att jag har ångest och det är för mig väldigt viktigt då mina attacker påverkar min vardag i vissa fall. Jag kan ringa dem och prata om det kommer en attack och jag tror att jag ska dö. De är jätte bra på att prata lugnt med mig och försäkra mig om att jag inte kommer dö utan att de kommer gå över.

Ska vara helt ärlig jag ringer i princip aldrig till någon när jag får en attack, utan jag sitter i min ensamhet med ångesten och alla tårar. Det är också ett symptom.. skam.. känslan av att vara svag och vek… jag vill inte lägga mina problem på någon annan…

Jag har försökt att vara ganska öppen med min ångest för att det är en så stor del av mig. Men det är jätte svårt att känna förtroende för någon annan tillräckligt mycket för att kunna öppna mig helt. Min allra närmsta vän vet allt om mig och min ångest. Hon är en klippa. Jag kan vända mig till henne om det mesta och det gör mig stark. Hon har hjälpt mig att våga prata öppet om det. Det är något som kan hända alla någon gång i livet.
Tack vare henne så vågade jag berätta för mina lärare och klasskamrater att jag lider av ångest. Och att den komma närsomhelst utan någon anledning. Jag berättade för dem att jag kan behöva gå undan en stund när det blir som värst för att försöka andas igenom det.

Jag tänker inte ljuga för er utan jag har mediciner också. Behovs medicin det vill säga medicin som jag bara tar vid en ångestattack om jag verkligen känner att jag inte kan hantera den. Undviker i den mån det går.. i varje fall om jag kör bil eller ska köra bil. Blir så seg och reaktionsförmågan bli så mycket sämre och långsammare.
Jag måste också tänka på vilken tid jag tar den .. om jag tar försent så har jag svårt att vakna på morgonen.. dvs vaknar sent även om jag har alarm på… Men är det kris och katastrof så spelar ingenting någon roll…

Det är inte lätt att vara människa..
Är så otroligt tacksam för varje dag utan ångest och varje gång jag klarar av att hantera den utan medicinering.

Man får helt enkelt stanna upp ibland för att kunna gå vidare…

/Liljekonvaljens kammare

Författare:

Florist aspirant som älskar natur och skapande. Bor i lilla Köping där jag levt mer eller mindre hela mitt liv. Tycker om att upptäcka och utforska min omgivning.

4 reaktioner till “Ångest..

  1. Jag är också högkänslig och det är du med, men det gäller att hitta kraften i sin högkänslighet. Skapandet kommer oftast av högkänslighet och gör något bra av det, det gäller att hitta sina områden där känslorna får explodera. Det är inte bra att stänga inne dem.

    Gillad av 1 person

  2. Det är inte lätt det där med ångest. Själv är jag en så kallad ”högkänslig” person som tar in alldeles för mycket! Men med åldern ( 70 + ) har jag lärt mig att leva med det, åtminstone till en del.
    Och det är svårt när det inte syns utåt. Man får göra så gott man kan, även om det inte är lätt alla gånger. Mitt skapande har hjälpt mig mycket 🙂 Förstår att det är jättejobbigt för dig!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s